Ψηφιακές ....παραλίες

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ





ΑΙΤΙΕΣ  ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ  ΣΤΗ ΓΗ

Εσωτερικές δυνάμεις ( ηφαίστεια –σεισμοί)

Εξωτερικές δυνάμεις ( νερό –άνεμος ) 



               ΑΛΛΑΓΕΣ   ΑΠΟ  ΤΗ  ΔΥΝΑΜΗ  ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Η βροχή , το χιόνι , το νερό του ποταμού , η θάλασσα κατατρώγουν σιγά σιγά το έδαφος και τα βράχια .Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υδάτινη διάβρωση.
                   ΚΛΙΚ  ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

http://www.classzone.com/books/earth_science/terc/content/visualizations/es1305/flash/es1305_waterfalls.swf




                  ΑΛΛΑΓΕΣ  ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
 

Πολλές φορές μικρά και μεγάλα κομμάτια αποσπώνται από την επιφάνεια της Γης και με τη δράση του ανέμου μεταφέρονται επιφάνειας της . Οι αλλαγές που προκαλεί ο άνεμος στην επιφάνεια της γης αποτελούν την αιολική διάβρωση μακριά , αλλάζοντας και εκεί την μορφή της .
                   ΚΛΙΚ  ΣΤΗΝ  ΕΙΚΟΝΑ 
http://www.classzone.com/books/earth_science/terc/content/visualizations/es1601/flash/es1601_arch_formation.swf


Στην Ελλάδα, ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες της διάβρωσης του εδάφους είναι η υποβάθμιση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις παρεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον( πυρκαγιές, υπερβόσκηση, παράνομη υλοτομία, επέκταση πόλεων κλπ)



Προσχωσιγενές έδαφος είναι το έδαφος που σχηματίζεται από τη μεταφορά χωμάτων, λάσπης ή άλλων υλικών, τα οποία έχουν μεταφερθεί από τα τρεχούμενα νερά ενός ποταμού. Τα προσχωσιγενή εδάφη είναι ιδιαίτερα γόνιμα για όλες τις καλλιέργειες. Στην παρακάτω εικόνα στο Δέλτα του Νέστου διακρίνουμε τα προσχωσιγενή εύφορα εδάφη τριγύρω του.




Ένα από τα σύγχρονα προβλήματα που δημιούργησε ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του είναι και η όξινη βροχή. Κύριο αίτιο για το σχηματισμό της είναι το διοξείδιο του θείου που βγαίνει από τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, καθώς και τα οξείδια του αζώτου που περιέχονται κυρίως στα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Αυτές οι ενώσεις αντιδρούν με το οξυγόνο και τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας και σχηματίζουν θειικό και νιτρικό οξύ αντίστοιχα τα οποία στη συνέχεια διαλυμένα στη βροχή προσβάλλουν το έδαφος, το νερό, τα φυτά, τα ζώα, τα κτίρια, όλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.